Hvad er en selvangivelse og udvidet selvangivelse

Økonomi

by  Lars Roslyng

januar 2, 2019

Hvad er en selvangivelse og udvidet selvangivelse

Økonomi

by Lars Roslyng

januar 2, 2019

Når du som selvstændig driver en virksomhed, er du forpligtet til at udfylde en selvangivelse, eller en udvidet selvangivelse, som det korrekt hedder. I selvangivelsen fortæller du SKAT, hvor meget du har tjent, hvor meget du skal betale i skat, hvilke fradrag du har mv. Selvangivelsen kan udfyldes elektronisk via Tast Selv på skat.dk.

Jeg gennemgår i dette indlæg, hvad selvangivelsen er som hhv. lønmodtager og erhvervsdrivende og nævner de frister, som skal overholdes i forhold til indberetning.

Lønmodtagerens selvangivelse

Den almindelige selvangivelse er en opgørelse, som viser hvor meget man har tjent i det foregående år og dermed, hvor meget man skal betale i skat. Informationerne i selvangivelsen kommer fra ens arbejdsplads, bank, a-kasse mv. Er man uenig i tallene eller har supplerende oplysninger, så skal man tilgå og rette selvangivelsen via Tast-Selv på skat.dk.

Frister for lønmodtagere

De personlige skatteoplysninger i din skattemappe indsamles fra 1. januar og frem. De kommer ind i skattemappen løbende.

Årsopgørelsen for 2018 er klar medio marts 2019. Hvis du er lønmodtager, kan du frem til den 30. marts indtaste oplysninger/ændringer til årsopgørelsen, så det kommer med på den første årsopgørelse. Sidste frist for ændringer er den 1. maj 2019.

Udvidet selvangivelse for erhvervsdrivende

Hvis du driver selvstændig virksomhed, skal du udfylde en udvidet selvangivelse via Tast-Selv på skat.dk. I stedet for en årsopgørelse, får du et servicebrev, hvori du kan indtaste ændringer. I særlige tilfælde kan SKAT anmode om, at du sender et årsregnskab inde for samme frist som den udvidede selvangivelse. Det gælder f.eks. hvis nettoomsætningen i din virksomhed er over DKK 25 mio., eller hvis du er involveret i en anpartsvirksomhed.

Frister for selvstændige erhvervsdrivende

Får du indberettet den udvidede selvangivelse inden den 31. marts, kommer din årsopgørelse derefter. Som selvstændig kan du dog indtaste ændringer helt frem til 1. juli, og årsopgørelsen kommer så, sædvanligvis, umiddelbart derefter.

Fristen pr. 1. juli gælder også begrænset skattepligtige, udenlandsk indkomst og hvis man har anpartsprojekter.

Er du gift med en selvstændig, er din selvangivelsesfrist automatisk også 1. juli.

Fradrag og indtægter, du som regel skal tjekke og rette

  • Håndværkerfradrag
  • Kørselsfradrag (befordringsfradrag)
  • Aktier og andre værdipapirer
  • Du udlejer et værelse eller en bolig en del af året
  • Private lån/udlån og renter
  • Modtaget underholdsbidrag
  • Kost og logi og dobbelt husførelse
  • Arbejdstøj, faglitteratur, kurser m.m.
  • Udenlandske ejendomme, bankkonto o.lign

Der er god hjælp at hente

Alle de blanketter, du skal bruge i forbindelse med selvangivelsen og den udvidede selvangivelse ligger på skat.dk.

SKAT har også lavet et par rigtig gode videoer, som guider dig igennem processen:

           

 

Har I brug for rådgivning?

I Azets hjælper vi flere end 750 små virksomheder, så vi kender alle former og farver på selvstændige.

Læs mere her om, hvordan vi kan hjælpe

Lars Roslyng

Om Lars Roslyng

Lars er uddannet revisor og har mange års erfaring i at rådgive mindre virksomheder og iværksættere med deres økonomi. I Azets er Lars leder af afdelingen ”Vi brænder for de små”. Lars har været i Azets siden 2014.