Har din virksomhed styr på momsreglerne ved B2B-handel med udlandet?

Økonomi | 02.05.2025

af Camilla Løth

Når danske virksomheder handler med udlandet, er det afgørende at kende og overholde de gældende momsregler. Både køb og salg over grænserne indebærer særlige krav til dokumentation, korrekt registrering og indberetning.

 

Salg af varer og ydelser til andre EU-lande – hvornår er det momsfrit? 

Som udgangspunkt er salg af varer og ydelser til momsregistrerede virksomheder i andre EU-lande fritaget for moms. Det kræver dog, at flere betingelser er opfyldt: 

  • Varerne skal fysisk forlade Danmark. 
  • Køberen skal være momsregistreret i et andet EU-land. 
  • Købers gyldige momsnummer skal fremgå af fakturaen. 
  • Virksomheden skal kunne dokumentere leverancen/transporten 
  • Salget skal korrekt og rettidigt indberettes både i momsangivelsen og i EU-salgslisten  

Hvis blot en af disse betingelser ikke er opfyldt, kan det have afgørende betydning for, hvordan salget skal håndteres momsmæssigt.

 

Køb af varer og ydelser fra andre EU-lande – husk selv at angive momsen 

Ved køb fra en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, skal den danske køber selv angive og betale momsen. Dette gøres ved at indberette købet i Rubrik A i momsangivelsen – enten for varer eller ydelser – og eventuelt foretage fradrag for momsen, hvis betingelserne for fradragsret er opfyldt. 

Det er vigtigt, at virksomhedens interne processer sikrer korrekt registrering af alle indkøb fra andre EU-lande – både i bogføringen og i momsangivelsen.

 

Fejl og uoverensstemmelser kan få konsekvenser 

Fejl i indberetningen kan medføre henvendelser fra myndighederne og i værste fald føre til kontrolsager. Derfor er det vigtigt at have styr på de interne processer og kontroller, som sikrer korrekt registrering ved handel med andre EU-lande. 

Det indebærer bl.a., at 

  • Have procedurer for validering og dokumentation af udenlandske momsnumre 
  • Sikre fyldestgørende dokumentation for varetransporten 
  • Løbende kontrollere, at virksomhedens regnskabsdata stemmer overens med de indberettede momsoplysninger

 

Et fokusområde for Skattestyrelsen 

Moms ved grænseoverskridende B2B-handel er et område, som Skattestyrelsen løbende har fokus på.  

Hvis I som virksomhed ikke har styr på processerne, kan det både få økonomiske konsekvenser og medføre øget opmærksomhed fra myndighederne. 

Det er derfor afgørende, at I har styr på jeres dokumentation og kan reagere hurtigt ved fejl eller forespørgsler. En hurtig reaktion og præcis dokumentation kan ofte være forskellen på en simpel opfølgning og en egentlig kontrolsag.

 

Vil du blive klogere på moms ved B2B-handel med udlandet? 

Deltag i vores gratis webinar den 13. maj 2025, hvor vi stiller skarpt på de gældende momsregler og krav ved grænseoverskridende B2B-handel – og hvad de betyder for netop jeres virksomhed. 

Tilmeld dig her

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er reglerne for moms?

Moms betyder meromsætningsafgift og er et skattetillæg til salgsprisen. I Danmark er det 25 % af salgsprisen, som opkræves i moms. Som hovedregel skal alle virksomheder registreres som momspligtige, hvis det momspligtige salg overstiger 50.000 kroner.

Skal min virksomhed momsregistreres?

Som hovedregel skal du som selvstændig erhvervsdrivende registrere din virksomhed for moms. Du kan dog vælge at undlade momsregistrering, hvis din virksomheds momspligtige salg er under 50.000 kroner over en periode på 12 måneder.

Hvordan udregner jeg moms?

Hvis din virksomhed er momsregistreret, skal du føre et momsregnskab over køb og salg af varer og ydelser. Sådan et momsregnskab vil hjælpe dig med at opgøre den moms, som du skal indberette til SKAT.

Hvornår skal man betale moms?

Moms betales enten som månedsvis, kvartalsvis eller halvårlig afregning. Der er visse regler for, hvornår virksomheder skal betale moms på baggrund af deres årlige momspligtige omsætning.
post author

Om Camilla Løth

Camilla er uddannet fra CBS (Cand.merc.jur). Hun har flere års erfaring fra rådgiverbranchen, hvor hun har rådgivet virksomheder inden for moms med særligt fokus på international handel og fast ejendom. Camilla sidder i dag som Lead VAT and Excise Duty i Azets' Advisory-afdeling.