Hvad er deleøkonomi og hvad betyder det for skatten?

Økonomi | 14.01.2018

af Azets

Deleøkonomi er en handel mellem privatpersoner, der deler ressourcer som eksempelvis en bil eller bolig. En privatperson kan stille et aktiv til rådighed, som en anden kan dele, bytte, leje eller købe. AirBnB og GoMore er gode eksempler på deleøkonomi, som udøves i stigende omfang.

Men det kan også dreje sig om at tilbyde sin hjælp til forskellige opgaver mod betaling og meget mere. Deleøkonomi har indflydelse på din skat, men afhængigt af typen af handel, er der forskel på den skattemæssige betydning.

Jeg gennemgår nedenfor nogle af de typiske former for deleøkonomi, og beskriver den skattemæssige konsekvens.

home.png Bolig

Når du lejer din bolig eller et værelse ud, skal du betale skat af indkomsten. Det gælder uanset, hvordan udlejningen bliver formidlet og omfatter f.eks. bed and breakfast og Airbnb.

gaspump.png Kørsel

Samkørsel

Du skal ikke betale skat af det beløb, du f.eks. får fra en kollega, som kører med dig til arbejdspladsen. Det har hverken indflydelse på dit eller din medpassagers befordringsfradrag, at I kører sammen.

Taxa- og fragtkørsel er skattepligtigt

Du skal derimod betale skat af den indkomst, du får, hvis en passager bestiller og bestemmer ruten (taxa- og vognmandslignende kørsel), eller hvis du kører varer ud (fragt- og budkørsel). Det gælder, uanset hvordan det er formidlet.

Udgifter, der er forbundet med kørslen, kan fratrækkes indkomsten.

Biludlejning er skattepligtigt

Når du udlejer din bil til andre privatpersoner, skal du betale skat af indkomsten. Det gælder, uanset hvordan det er formidlet og omfatter f.eks. GoMore.

Udgifter, der er forbundet med biludlejningen, kan fratrækkes indkomsten.

receivemoney2.png Salg af tjenester

Du skal betale skat af den indkomst, du som privatperson tjener på at udføre en opgave. Det gælder, uanset hvordan det er formidlet og omfatter f.eks. Helpfully og Ahandyhand.

Udgifter, der er forbundet med udførslen af tjenesten, kan fratrækkes indkomsten.

syncing2.png Bytte af tjenester

Udfører du som privatperson en opgave i bytte for en anden, skal I begge betale skat af værdien af den tjeneste, I hver især modtager. Det gælder, uanset hvordan det er formidlet.

Hvis du f.eks. udfører rengøring og til gengæld får klippet en hæk, skal du betale skat af værdien af hækkeklipningen, mens han/hun, der har klippet hækken, skal betale skat af værdien af rengøringsopgaven.

Udgifter, der er forbundet med udførslen af tjenesten, kan fratrækkes værdien.

Er der tale om vennetjenester, skal du ikke betale skat af indkomsten.

Har du brug for rådgivning?

Er du erhvervsdrivende og har du brug for rådgivning inden for økonomi, regnskab, moms, skat mm.?

LÆS MERE OM, HVORDAN VI KAN HJÆLPE

post author

Om Azets

Azets er en international koncern, der tilbyder assistance inden for økonomi, løn, rådgivning og forretningstjenester. Med over 6.500 medarbejdere på tværs af vores kontorer, assisterer vi virksomheder og organisationer i alle brancher og størrelser med at udvikle deres virksomhed og realisere det forretningsmæssige potentiale.