Julegaver til medarbejderne - Har du styr på skatten?

Økonomi | 12.10.2021

af Henrik Volden

Så blev det oktober, og inden vi får set os om, er der pyntet op til jul i butikkerne. Det betyder også, at mange arbejdsgivere inden længe skal til at finde ud af, hvad medarbejderne skal have i årets firmajulegave. Og når det er på plads, melder spørgsmålene sig: hvordan er det nu med de moms- og skatteregler i forbindelse med julegaver til personalet? Kan julegaverne til medarbejderne trækkes fra? Og hvad med gaverne til kunderne?

I dette blogindlæg får du svar på de hyppigste spørgsmål.

Skatteregler for julegaver

Som arbejdsgiver har du ret til at fratrække (jule)gaver til personalet. En medarbejder kan modtage gaver og mindre personalegoder for op til 1.200 kr. i 2021, uden at betale skat. Julegaven tæller med i de 1.200 kr., MEN - hvis julegaven ikke er større end 900 kr., skal den ikke beskattes.

Derfor kan du altid give dine medarbejdere en julegave på 900 kr. skattefrit.

Eksempel:

Hvis du giver din medarbejder en gave på 700 kr. og en julegave på 900 kr., så skal medarbejderen kun beskattes af 700 kr. Hvis julegaven er på 1.000 kr. i stedet for 900 kr., vil medarbejderen blive beskattet af samtlige 1.700 kr.

Indberetning

Medarbejderen skal oplyse beløbet på årsopgørelsen, hvis arbejdsgiver har givet gaver, hvis værdi tilsammen overstiger 1.200 kr. i 2021. Beløbet skal oplyses i rubrik 20.

Arbejdsgiveren skal indberette hele beløbet, hvis det overstiger 1.200 kr., og kan trække hele udgiften fra som en driftsomkostning (gaven kan også fratrækkes som en driftsomkostning, hvis den er under 1.200 kr.).

Der vil ikke være momsmæssigt fradrag for gaverne til personalet, da der er tale om gaver.

En klassisk faldgrube: Gavekort og kontanter

Hvis du beslutter, at give dine medarbejdere gavekort eller kontanter i årets julegave, er gaverne skattepligtige, da det får karakter af en kontant løn.

Er gavekortene udstedt til specifikke produkter, kan de dog være skattefri.

I 2021 er det dog muligt for arbejdsgiver at udstede et skattefrit gavekort på 1.200 kr. til oplevelsesindustrien. Et sådant gavekort kan gives i perioden fra 1. januar 2021 og til og med 31. december 2021 Det er et initiativ, der skal bidrage til at få gang i oplevelsesindustrien igen efter covid-19. Læs mere på skat.dk

Skal kunderne også have gaver?

Hvis du vælger også at lade dine kunder mærke højtiden og forkæle dem med gaver, afhænger reglerne af gavernes karakter.

Hvis der er tale om en reklamegave, er der fuldt fradrag såvel skatte- som momsmæssigt. Er der derimod tale om repræsentation, kan ingen del af momsen fradrages, mens der skattemæssigt kun er fradrag for 25 % af den samlede udgift inkl. moms.

Hvorvidt der er tale om reklame eller repræsentation, afgøres dels ud fra gavens kostpris og dels ud fra dens art. Hvis julegaven ikke kan spises eller drikkes, og ikke koster over 100 kr. ekskl. moms, vil der være tale om reklame, -såfremt gaverne er udstyret med logo og/eller firmanavn og i øvrigt er fremstillet i et større antal i reklameøjemed. Det kan f.eks. være kuglepenne, kalendere og lignende.

Hvis du vælger at give dine kunder gaver som eksempelvis vin, øl, spiritus, chokolade eller lignende, vil gaven i momsmæssig og i skattemæssig forstand ikke kunne anses for en reklamegave, med mindre gaven bliver givet til alle dine kunder eller til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Det gælder også selvom beløbsgrænsen på 100 kr. ekskl. moms ikke er overskredet, og julegaven er med firmanavn og/eller logo.

Skatteregler og julefrokost

Når du fejrer julefrokost sammen med medarbejderne, kan virksomheden som udgangspunkt trække alle udgifter til julefrokosten skattemæssigt fra. Det gælder alt lige fra leje af lokale, mad og drikkevarer til underholdning og transport. Også hvis der er tradition for, at ægtefæller deltager.

Om der er momsfradrag afhænger af i hvilke lokaler, I vælger at holde julefrokosten. Hvis julefrokosten f.eks. holdes i kantinen, kan virksomheden ikke få fradrag for momsen til udgifterne. Dog er der fuldt fradrag for momsen på leje af f.eks. stole og borde, men der er ikke fradrag for catering.

Foregår jeres fest ude i byen, f.eks. på en restaurant, kan du som virksomhed få fradrag for 25 % af momsen for den samlede kuvertpris.

Har du brug for rådgivning?

I Azets har vi erfarne konsulenter siddende, som kan rådgive jer om alt inden for regnskab og skat. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe

Om Henrik Volden

Henrik Volden er uddannet Cand.merc.aud. fra Aalborg Universitet og studerer i dag Master i skat på CBS. Henrik har mere end 17 års praktisk erfaring fra SKAT. I Azets beskæftiger Henrik sig med rådgivning af mindre og mellemstore virksomheder inden for skatter og afgifter. Henrik har været i Azets siden 2016.