De økonomiske udsigter har ændret sig for små og mellemstore virksomheder siden 2021

Strategi | 05.10.2022

af Azets

Der er sket meget på et år, og vores SMV Barometer-rapport viser, hvor meget de økonomiske udsigter, fokus på medarbejdernes trivsel samt investeringer i grønne løsninger har ændret sig blandt SMV'er.

De økonomiske udsigter

De generelle økonomiske udsigter er faldet fra 66 % i 2021 til 51 % i 2022. Meget kan ændre sig på et år, og selvom disse forandringer ikke er særligt overraskende, sætter de alt det, verden har været igennem på så kort tid, i perspektiv.

Da COVID-19-pandemien var på sit højeste, kunne vi fokusere på løftet om en vaccine og hurtig handling, men når det kommer til krigen i Ukraine og de stigende gas- og elpriser er det sværere at se en ende på konflikten.

Derudover forventer 29 % af alle SMV'er, at disse udsigter ser mere dystre ud ved årets udgang.

Forventningerne til omsætningen har været stabile siden sidste år med blot et lille fald, men en af de største bekymringer er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Rekrutteringsprocessen for at finde den bedst kvalificerede til en stilling kan blive et langvarigt forløb, alt imens virksomhederne arbejder for at genopbygge det, der er gået tabt siden sidste år. Desuden bidrager andre bekymringer, som fx omkostningsinflation, trusler ift. cybersikkerhed, risici i forsyningskæden og generel uforudsigelighed, til de dårlige økonomiske udsigter.

Mens udsigterne for den generelle økonomi er præget af bekymringer, er virksomhedsejerne imidlertid yderst optimistiske med hensyn til deres egne forretningsplaner og deres fremtid, og 53 % af SMV'erne forudser nu et større overskud i deres egen virksomhed i de kommende år. Kunstig intelligens og digitalisering er en enorm investering, som alle SMV'er ser ud til at være enige om fremadrettet.

Medarbejdernes trivsel er en topprioritet

I 2021 rangerede vigtigheden af medarbejdernes trivsel højt, men dette gør sig endnu mere gældende i 2022, hvor trivsel nu ligger på andenpladsen - næst efter økonomisk sundhed.

Mange virksomheder var ikke forberedte på graden af både fleksibilitet og omtanke, der var nødvendig for sikre medarbejdernes velbefindende under COVID-19, og det ser ud til, at vi alle har skrevet os dette bag øret som en vigtig lektie. Det at investere i en god arbejdsdag for alle medarbejdere giver fordele på den lange bane og skaber en tillid, som man tager med sig til hårdere tider. Det faktum, at arbejdsgivere ønsker at skabe det bedst mulige miljø for deres medarbejdere, er et vidunderligt resultat af de seneste års udfordringer.

CO2-udledning

Mange virksomheder har haft brug for hjælpepakker for at komme igennem 2021, og man kunne derfor ikke forvente, at der var nogen, der var i stand til at investere i grønnere løsninger. Det blev generelt opvejet af, at det blev tilladt at arbejde hjemmefra, hvilket i høj grad førte til mindre CO2-udledning, men lige nu er der simpelthen alt for mange andre ting, der skal genopbygges først.

Mange medarbejdere arbejder stadig hjemmefra, og mange virksomheder er ved at indføre dette permanent, men bekymringer vedrørende mangel på kvalificerede medarbejdere, tid, omkostninger og forsyninger er hindringer i forhold til miljø, sociale forhold og god selskabsledelse (ESG). 71 % af SMV'erne fokuserer i øjeblikket ikke på at reducere deres CO2-udledning, og 85 % måler ikke deres virksomheds CO2-aftryk.

Azets' SMV Barometer har givet os et værktøj, der kan måle den aktuelle økonomiske situation såvel som de generelle udsigter for det kommende år. Med tiden giver disse rapporter os mulighed for bedre at forstå, hvad der er nødvendigt for at vi kan tilpasse os den økonomiske kurs. I år ser vi nogle klare forskelle i forhold til sidste års rapport, men vi kan også se, at virksomhedsejerne stadig har tillid til deres planer for fremtiden.

Læs SMV-rapporterne 2021 og 2022 for at få yderligere information.

post author

Om Azets

Azets er en international koncern, der tilbyder assistance inden for økonomi, løn, rådgivning og forretningstjenester. Med over 6.500 medarbejdere på tværs af vores kontorer, assisterer vi virksomheder og organisationer i alle brancher og størrelser med at udvikle deres virksomhed og realisere det forretningsmæssige potentiale.