Hvad vil det sige at lease en bil?

Økonomi | 09.08.2019

af Henrik Volden

Leasing af en bil er kort sagt leje. Leaser du en bil, får du overdraget brugsretten i den aftalte periode, og du skal leve op til aftalens betingelser. Eksempelvis er aldersbetingelserne for at lease en bil forskellige, men du skal ofte være 21 år gammel. At lease sin bil er blevet mere og mere populært de seneste år, men hvad betyder det egentlig, og hvilke fordele/ulemper er der? I dette blogindlæg giver jeg en overskuelig gennemgang af de vigtigste begreber inden for billeasing, herunder fordele og ulemper ved forskellige leasingmodeller.

Leasing er kommet for at blive

Fra 2012 til 2016 voksede privatleasings andel af nybilsmarkedet fra 5 til 22 %, viser tal fra Danmarks Statistik. Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, har udtalt:

”Leasing er gået fra at være noget, som dybest set var forbeholdt ganske få private bilejere til nu at være noget, som er attraktivt for ret mange”

(Kilde: finans.dk) Dog har en ny lov vedtaget i november 2017 medført, at andelen af leasede nye biler er faldet til 14% i 2018 (mod 28% året før). Læs mere her om den nye lov

Hvad er leasing?

Når du leaser en bil, så køber du den ikke. Du lejer bilen og får overdraget brugsretten den i en aftalt periode. Du lægger en udbetaling, som varierer i forhold til bil og forhandler, og herefter betaler du en månedlig ydelse i hele leasingperioden. Når du køber en bil på traditionel vis, så tager det ofte 5-7 år at betale bilen ud. Herefter står du så med en bil, som ikke længere er meget værd. En leasingperiode kan f.eks. vare 24 eller 36 måneder. Ved indgåelse af leasingaftalen vil der blive beregnet en forventet restværdi på bilen efter perioden. I løbet af leasingperioden betaler du af på bilen ned til dette restbeløb, plus registreringsafgift. Efter endt leasingperiode afleverer du bilen tilbage til forhandleren.

Hvornår kan leasing betale sig?

Der er mange forhold, som skal tages i betragtning, for at kunne vurdere, om leasing kan betale sig frem for traditionelt bilkøb. En god tommelfingerregel er dog, at jo oftere du ønsker at udskifte din bil, jo større er sandsynligheden for, at leasing kan betale sig. Rene Carlberg fra ViaBiler i Valby har udtalt:

"Det kan bedst betale sig at privatlease, hvis man ikke kører mere end 15.000 km om året, eller hvis man kun ønsker at have bilen i 1-2 år. Begynder vi at nærme os de tre år eller mere, kan det bedst betale sig at finansiere bilen, enten med eller uden udbetaling. Med udbetaling vil selvfølgelig altid være at foretrække, men tabet ved at sælge en ny bil inden for de første tre år er simpelthen for stort"

(Kilde: bilmagasinet.dk) Overvejer du at lease din næste bil, vil jeg anbefale at anvende FDMs privatleasingindikator. Redskabet kan hjælpe dig med at få et overblik over udgifterne og de væsentlige faktorer. Læs også blogindlægget Leasing af biler: Nyt lovindgreb reducerer fordelene

Forskellige typer af leasing

Privatleasing

Du lægger en udbetaling og en fast månedlig leasingydelse. Perioden er typisk tre år og 45.000 km, men kan være kortere eller længere. Forsikring er ikke med i aftalen, men kan tilkøbes. Når du afleverer bilen, laves der en tilstandsrapport af en uvildig synsvirksomhed. Det vil i de fleste situationer være billigere at få bilen klargjort på et klargøringscenter, inden du afleverer bilen. Timelønnen vil typisk være lavere end på et autoriseret værksted, og leasingselskabet har som regel ikke noget imod, at du selv får udbedret buler og ridser.

Fordele ved privatleasing

Det er en sikker finansieringsform, bilen er ny, og budgettet på bilen er derfor kendt. Ændringer i bilafgifterne betyder ikke noget (brugtvognsprisen er kendt). Privatleasingen kan opsiges efter 11 måneder og service og garanti er med i leasingydelsen.

Ulemper ved privatleasing

Man binder sig i de første 11 måneder. Du skal kende dit kørselsbehov/kilometerantal, da der ellers er risiko for en stor efterregning, når du afleverer bilen.

Releasing

Ved releasing leaser du en brugt bil, der dog sjældent er mere end tre år gammel. Releasing er sat i system af flere leasingselskaber, således, at du kan lease en bil, der er afleveret af den første bruger inden periodens udløb. Leasingkontrakten overtages på bilen til ingen eller lav udbetaling; den første bruger har jo betalt udbetalingen. Du kan tilkøbe forsikring sammen med kontrakten. Aflevering er ligesom almindelig privatleasing: få bilen klargjort, inden du afleverer den.

Fordele ved releasing

Det er en sikker finansieringsform, og budgettet på bilen er kendt. Ændringer i bilafgifterne betyder ikke noget (brugtvognsprisen er kendt). Leasingen kan opsiges efter 11 måneder og service og garanti er med i leasingydelsen.

Ulemper ved releasing

Man binder sig i de første 11 måneder. Du skal kende dit kørselsbehov/kilometerantal, da der ellers er risiko for en stor efterregning, når du afleverer bilen. Der er et mindre udvalg af biler, når du forsøger at release en bil.

Bil-abonnement

En ny form for privatleasing, hvor du kun skal betale ét fast beløb om måneden. Herefter tager leasingselskabet sig af alle udgifter. Du binder dig kun for tre måneder og har en måneds opsigelse. Du kan finde en bil hos f.eks. bilabonnement.dk. Du kan bestille og betale online, og herefter hente bilen, eller betale for at få den leveret. Du skal hverken tænke på forsikring, grøn ejerafgift, service, dæk eller andre udgifter - kun brændstof. Ved aflevering gælder det samme som ved almindelig privatleasing (derfor skal man være opmærksom).

Fordele ved bil-abonnement leasing

Det er en nem og hurtig måde at få en ny bil på, og man kender sit bilbudget. Der er et opsigelsesvarsel på 1 måned (mod 11 måneder ved privatleasing). Du har alle udgifterne med i prisen (på nær brændstof).

Ulemperne ved bil-abonnement

Den månedlige ydelse er højere end ved privatleasing. Du skal kende dit kørselsbehov, da det er dyrt at køre mere end aftalt. Der er som regel et lille udvalg og ofte kun billigere biler.

Langtidsleje

Langtidsleje er leje af en bil fra 30 til 364 dage. Det bruges for eksempel ved nyt job, ændret arbejdsplads og lignende, men kan anvendes af alle bilbrugere. En lejet bil kan i de fleste tilfælde konkurrere prismæssigt med en privatleaset bil ved leje i op til et år. Bestil et konkret tilbud på langtidsleje hos et biludlejnings- eller leasingfirma (de færreste prisberegnere har langtidsleje med). Du skal ikke tænke på forsikring, reparationer, dæk, service eller årlig ejerafgift, da det jo er en lejebil. Der er 24 timers opsigelse på lejeaftalen, og samme betingelser for slid og skader som for en almindelig lejebil. Du afleverer og afregner. Skal du på ferie eller har du brug for mere plads i en weekend, kan du bytte din lejebil til en større bil med kort varsel, og bytte tilbage igen efter ferien.

Fordele ved langtidsudleje

Der betales ét fast beløb hver måned, og der er ingen pligter i forhold til vedligehold eller drift. Du kan nemt skifte til en anden bil eller biltype og forsikringen er med i aftalen. Kontrakten kan som regel opsiges med 24 timers varsel.

Ulemper ved langtidsleje

Der er et begrænset udvalg af modeller, og du får først den lave pris efter 30 dage. Det er meget dyrt at køre mere end aftalt.

Flexleasing

Flexleasing er til nye og brugte biler med en handelsværdi i Danmark fra ca. 450.000 kr. Ved denne model betaler du løbende registreringsafgift, i stedet for at betale det hele på én gang. På den måde får du en lav månedlig ydelse, men du ved til gengæld ikke, hvor meget det kommer til at koste i sidste ende, da afgifterne kan ændre sig løbende. I dette tilfælde kan du blot finde en bil, der er til salg, og det er ligegyldigt hvilken, så længe den er uden afgifter. Herefter indgår du en aftale med et leasingselskab, der køber bilen uden afgifter. Du leaser herefter bilen mod en fast månedlig ydelse inklusive forsikring og registreringsafgift. Leasingperioden er typisk 12-24 måneder (kan dog forlænges mod et gebyr). Herefter har du pligt til at anvise en køber af bilen til en aftalt minimumspris (restværdi/scrapværdi). Denne minimumspris skal fremgå tydeligt på kontrakten. I praksis kan leasingselskabet hjælpe med at sælge bilen videre mod et gebyr. Da bilen er uden afgifter, kan den sælges i alle europæiske lande.

Fordele ved Flexleasing

Du kan få en bil, som du ellers ikke ville have råd til. De finansielle omkostninger bliver nemlig mindre, da du ikke selv skal finansiere registreringsafgiften.

Ulemper ved flexleasing

Det er en usikker finansieringsform, da registreringsafgifterne kan ændre sig. Derudover er der er ingen garanti for den forventede scrapværdi, og det er leasingtager (dig) der betaler, hvis bilen går i stykker. Totalomkostningen kendes derfor ikke, før regnskabet er gjort op i sidste ende.

Splitleasing

Denne leasingform kaldes også for dele-leasing. Formen er primært egnet til virksomhedsejere og anpartshavere med ny eller brugt bil til over ca. 450.000 kr. Der oprettes to leasingkontrakter: en for privat brug og en for erhvervsmæssig brug. Dermed kan man opnå en lav privat ydelse for en dyr bil. Her kan man finde en ny eller brugt bil uden afgifter. Leasingselskabet køber bilen, og udformer to kontrakter: én til dig og ét til dit firma. Der monteres en GPS-baseret kørebog i bilen, så den ved, hvornår du kører hhv. privat og erhverv. Der er ofte fri km med i aftalen. Kører du eksempelvis 20/80 pct. privat/erhverv, betaler man kun 20 pct. af udgifterne til bilen privat.

Fordele og ulemper ved splitleasing

Du får en dyr bil til en lav privat ydelse. Virksomheden slipper for at binde penge i finansiering, afgifter og afskrivninger. Virksomheden kan trække momsen fra og man slipper for at betale firmabilskat (hvis betingelserne er opfyldt).

Ulemper ved splitleasing

Det er en usikker finansieringsform, da du ikke kender det fremtidige afgiftsniveau. Det er kun virksomhedsejere og anpartshavere, der har mulighed for at lease en sådan bil. Modellen er uegnet til biler under ca. 450.000 kr., og så hænger hhv. virksomheden og indehaveren på bilens restværdi. Læs også blogindlægget Leasing af biler: Nyt lovindgreb reducerer fordelene, hvor jeg beskriver en ny lov fra november 2017, der har medført, at den afgiftsmæssige fordel ved leasingbiler forsvinder.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad vil det sige at lease en bil?

Leasing af en bil er kort sagt leje. Leaser du en bil, får du overdraget brugsretten i den aftalte periode, og du skal leve op til aftalens betingelser.

Hvornår kan leasing betale sig?

En god tommelfingerregel er dog, at jo oftere du ønsker at udskifte din bil, jo større er sandsynligheden for, at leasing kan betale sig.

Hvad er fordelene ved privatleasing?

Det er en sikker finansieringsform, bilen er ny, og budgettet på bilen er derfor kendt. Privatleasingen kan opsiges efter 11 måneder og service og garanti er med i leasingydelsen.

Hvad er ulemperne ved privatleasing?

Man binder sig i de første 11 måneder. Du skal kende dit kørselsbehov/kilometerantal, da der ellers er risiko for en stor efterregning, når du afleverer bilen.

Har I brug for rådgivning?

Overvejer du leasing af bil i din virksomhed? I Azets har vi erfarne konsulenter siddende, som kan rådgive jer om den rette løsning. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe

post author

Om Henrik Volden

Henrik Volden er uddannet Cand.merc.aud. fra Aalborg Universitet og studerer i dag Master i skat på CBS. Henrik har mere end 17 års praktisk erfaring fra SKAT. I Azets beskæftiger Henrik sig med rådgivning af mindre og mellemstore virksomheder inden for skatter og afgifter. Henrik har været i Azets siden 2016.