Regnskab? Årsregnskab? Skatteregnskab?

Så snart man er selvstændig med en registreret virksomhed, er man forpligtet til at registrere virksomhedens indtægter og udgifter, ligegyldig om du tjener eller taber penge. Som ejer af en personlig virksomhed har du ikke pligt til at udarbejde et regnskab. Du kan dog frivilligt vælge at lave et regnskab, fordi du selv, din bank eller dine leverandører ønsker at se et.

Hvad er et årsregnskab?

De tal der står i årsregnskabet kommer fra den bogføring som virksomheden er forpligtet til at udarbejde. For de fleste små virksomheder, består bogføringen af de salgsfakturaer der sendes til kunderne for udført arbejde og de udgifter som virksomheden har. De to poster skal sammenlignes med de bevægelser, der er på virksomhedens bankkonto.

Årsregnskabet er det vigtigste udstillingsvindue for virksomheden, fordi det viser dine samarbejdspartnere og leverandører hvor sund din økonomi er. Du skal derfor vælge at få udarbejdet et årsregnskab, hvis din bank eller nogen af dine samarbejdspartnere kræver at se det.

Hvad er et skatteregnskab?

Et skatteregnskab er et regnskab der indeholder skattemæssige tal. Det betyder at indtægter og udgifter er registreret i skatteregnskabet efter den metode som skattelovgivningen skriver, at de skal. Det resultat der står i et skatteregnskab, er lig det resultat, som der er indberettet på din selvangivelse og dermed det, du skal betale skat.

Skatteregnskabet kan give et godt overblik over hvilke omkostninger du har i din virksomhed, som du får fradrag for, altså kan trække fra dine indtægter, inden du skal betale skat.

 

Du skal bruge følgende for at lave et årsregnskab/skatteregnskab (gælder for de fleste små virksomheder):

  • Alle bilag fra hele året (perioden 1/1 – 31/12)
  • Alle udskrifter fra banken
  • Kasserapporter (gælder butikker, caféer o.l.)