Ny lov om tidsregistrering

HR-Jura | 12.10.2023

af Lisbeth Lindorff Riis

Den 14. juni 2019 vedtog EU-Domstolen, at arbejdsgivere skal registrere medarbejderes arbejdstid. Siden da har der pågået samtaler mellem arbejdsmarkedets aktører og regeringen om, hvordan denne EU-beslutning skal føres ud i livet i Danmark.

Resultatet er en aftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne om tidsregistrering. På baggrund af denne aftale har Beskæftigelsesministeriet fremlagt et lovforslag den 14. september. Målet er at sikre, at alle arbejdsgivere registrerer deres medarbejderes daglige arbejdstid, hvilket betyder, at der skal være tidsregistreringssystemer på alle arbejdspladser.

Kort sagt: den nye lov kræver, at arbejdsgivere har et tidsregistreringssystem, der er objektivt, pålideligt og let at bruge.

Lovforslaget giver også mulighed for at undtage visse medarbejdergrupper (som ikke er dækket af en overenskomst) fra reglerne om arbejdstid, pauser og hviletid.

Lovforslaget er i høring indtil den 12. oktober. Det forventes, at loven bliver vedtaget i december, muligvis med nogle ændringer. Endelig diskuteres det, om lovens startdato skal flyttes til juli 2024.

post author

Om Lisbeth Lindorff Riis

Lisbeth Lindorff Riis er uddannet Cand.merc.jur fra Handelshøjskolen i Århus og senere Cand.jur fra Københavns Universitet. Lisbeth har 21 års erfaring med juridisk rådgivning inden for HR, herunder persondataretlige problemstillinger - GDPR, ansættelsesret og barsel. I Azets er Lisbeth Head of HR Legal.