Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv som selvstændig?

Iværksætter | 20.04.2020

af Azets

Et af de spørgsmål, som fylder meget når man bliver selvstændig, er løn. Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv?

Når man er lønmodtager, skal man ikke tænke særligt meget over lønnen. Det er nemlig arbejdsgiveren, der sørger for at betale din løn, skatter, pension osv. Som selvstændig er det en del anderledes. For nu har du ikke længere en arbejdsgiver, der sørger for, at du får løn og at den skat, du skal betale bliver betalt. Du er din egen arbejdsgiver, og du skal selv sørge for lønnen!

Løn i enkeltmandsvirksomhed

Har du en enkeltmandsvirksomhed, bliver din virksomheds overskud betegnet som løn. Derfor er det vigtigt, at du fører regnskab over de indtægter og udgifter, der vedrører virksomheden, for at finde frem til overskuddet. Når du ejer en enkeltmandsvirksomhed, bliver du beskattet af dit overskud. Den løn, du har behov for hver måned, overfører du blot fra virksomhedens bank. Så skal du ikke gøre mere, før året er slut. Hvis du hæver penge fra virksomhedens konto til private formål eller løn, tæller det ikke som en udgift i virksomhedens regnskab.

Når du skal betale skat af lønnen, så er du nødt til først at fortælle SKAT, hvad du regner med at tjene i løbet af året. Det foregår på skat.dk, hvor du kan logge ind og skrive det beløb, du forventer i overskud. Når du har fortalt SKAT, hvor stort et overskud, du regner med at have i virksomheden, vil din forskudsopgørelse blive dannet. SKAT sender 10 opkrævninger til dig, som tilsammen udgør den skat (B-skat), du skal betale for året. Du kan altid ændre din forskudsopgørelse, hvis forudsætningerne ændres, og du vil herefter få sendt nye girokort af SKAT.  

Download også vores guide om nøgletal

Løn i IVS og ApS

Har du et selskab, f.eks. IVS eller ApS, er du som ejer og selskabet to forskellige juridiske personer/enheder. Som ejer kan du ikke trække penge ud af selskabet, når du har lyst. Det er ulovligt.

Skal der penge ud af selskabet, har du to muligheder: udbetaling af løn og udbetaling af udbytte.

Udbetaling af løn

Før du kan udbetale løn, skal du først registreres som arbejdsgiver på virk.dk. Det betyder, at du registrerer selskabet for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Herefter kan du udbetale løn til dig selv fra selskabet.

Vælger du f.eks. i en måned  ikke at trække løn ud af virksomheden og dermed ikke give dig selv løn, skal du fortælle dette til SKAT. Det kaldes en nulindberetning, som skal laves for hver måned, hvor du ikke udbetaler løn. Det koster en afgift til SKAT på 800 kr., hvis du glemmer det.

Udbetaling af udbytte

Du kan også vælge at betale udbytte ud til dig selv. Dette sker ofte forbindelse med selskabets ordinære generalforsamling. I forbindelse med udbetaling af udbytte, skal selskabet tilbageholde og betale 27 % af bruttoudbyttet i udbytteskat.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvordan giver man sig selv løn som selvstændig?

Har du en enkeltmandsvirksomhed, bliver din virksomheds overskud betegnet som løn. Derfor er det vigtigt, at du fører regnskab over de indtægter og udgifter, der vedrører virksomheden, for at finde frem til overskuddet.

Hvor meget må man tjene skattefrit som selvstændig?

Når du skal betale skat af lønnen, så er du nødt til først at fortælle SKAT, hvad du regner med at tjene i løbet af året. Det foregår på skat.dk, hvor du kan logge ind og skrive det beløb, du forventer i overskud.

Hvordan får man løn i enkeltmandsvirksomhed?

Før du kan udbetale løn, skal du først registreres som arbejdsgiver på virk.dk. Det betyder, at du registrerer selskabet for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag. Herefter kan du udbetale løn til dig selv fra selskabet.

Hvordan vælger man at betale udbytte?

Du kan vælge at betale udbytte ud til dig selv. Dette sker ofte forbindelse med selskabets ordinære generalforsamling. I forbindelse med udbetaling af udbytte, skal selskabet tilbageholde og betale 27 % af bruttoudbyttet i udbytteskat.

Har I brug for rådgivning?

I Azets hjælper vi flere end 750 små virksomheder, så vi kender alle former og farver på selvstændige.

Læs mere her om, hvordan vi kan hjælpe

post author

Om Azets

Azets er en international koncern, der tilbyder assistance inden for økonomi, løn, rådgivning og forretningstjenester. Med over 6.500 medarbejdere på tværs af vores kontorer, assisterer vi virksomheder og organisationer i alle brancher og størrelser med at udvikle deres virksomhed og realisere det forretningsmæssige potentiale.