Mød fremtidens CFO

Økonomi | 06.01.2019

af Tonni Nielsen

Har europæiske virksomheder positioneret sig til fremtiden og erstattet deres økonomidirektører med robotter?

Sikkert ikke. Men for de virksomheder der er gode til at udnytte digitaliseringens potentiale, vil en robot være i stand til at gøre meget af arbejdet i en ikke så fjern fremtid. Disse virksomheder vil også opleve en øjeblikkelig positiv effekt på deres omkostningsniveau.

Dagens økonomidirektør skal overveje, hvilke færdigheder han eller hun skal udvikle, for at virksomheden kan nå sine mål. CFO'er skal i højere grad have forståelse og kompetencer inden for digital forandring og transformation for at bidrage mere som strategisk partner i virksomheden i fremtiden, men der er hjælp at hente til CFO-funktionen her. 

Tag ikke fejl – de digitale processer fjerner nådesløst mange "menneskelige" opgaver. Det sker hurtigt, og det sker lige her og lige nu.

At træffe de rigtige beslutninger - hurtigt

Traditionelt set har økonomidirektøren været den administrerende direktørens højre hånd. CFO’en har forsynet den administrerende direktør med forretningskritiske oplysninger for at lette beslutningsprocessen og indsigten inden for en bred vifte af områder. CFO’ens dagligdag består i at håndtere tunge processer inden for compliance og governance på den ene side og at være omkostningsvagthund på den anden side. Et sted derimellem er der rapportering, budgetter og transaktionsovervågning. Blot for at nævne et par ting.

At træffe de rigtige beslutninger handler om at have tid. De daglige opgaver har imidlertid en tendens til at være operative og tidskrævende. Alle regnskabsafdelinger står over for massiv teknologisk forandring. Forandringer og innovation skaber frustration og usikkerhed i enhver organisation, og verden bliver mere uforudsigelig.

Som CFO skal du simpelthen omfavne disse forandringer og begynde at anskue tingene på en ny måde.

Dataindsamling eller beslutningstagning?

Historisk set har CFO’er altid arbejdet med dataindsamling, transaktionsstyring og kontrol. Eller sagt på en anden måde: der bruges en masse tid på at indsamle data, ikke analysere dem. Så lidt som 5-10 procent af CFO’ens tid er blevet investeret i at støtte beslutningstagning i virksomheden.

I fremtiden vil der blive meget mere tid til vigtige processer som rapportering og beslutningstagning. Men rapportering i sig selv er ikke en værdiskabende proces. Dér hvor den faktiske værdi ligger er i dataanalysen og i de beslutninger, som træffes på baggrund af rapporteringen. I fremtiden vil CFO’er få langt mere tid til at levere reelle værdiskabende services, som uden tvivl vil være forretningskritiske.

Der er stadig et stykke vej, før systemer er helt integreret, og strømmen af ​​transaktioner og data finder vej til de respektive forretningsløsninger.

Undersøgelser tyder dog på, at de virksomheder, som udnytter systemernes potentiale og køber systemer, der er tilpasset deres kompleksitet og størrelse, er i stand til at opnå et højere niveau af digitalisering. Og på den måde kan de reducere omkostningerne i bl.a. deres økonomiafdelinger.

I dag vs. i morgen

Digitalisering kan håndteres effektivt. I dag. Hvis du gør det rigtige nu, vil du opnå konkurrencemæssige fordele. Analyser af økonomifunktioner i forskellige virksomheder, gennemført af PwC, viser, at de 25 procent mest omkostningseffektive virksomheder kun har en tredjedel af omkostningerne i forhold til en gennemsnitlig virksomhed. De 25 procent bedste virksomheder har et omkostningsniveau, der er 50 procent lavere end gennemsnittet, og den gennemsnitlige økonomifunktion bruger næsten tre gange så mange ressourcer som den bedste.

Hvad adskiller de bedste fra de mindre gode? Et stort antal digitaliserede processer.

Opdatering af CFO-værktøjskassen

Morgendagens økonomidirektør skal udfylde flere roller.

Ledelsespotentiale og en lidt mere udadvendt adfærd hos CFO’er bør forventes, samtidig med at de fortsat besidder stærke analytiske færdigheder. Som en integreret del af virksomhedens ledelse skal den fremtidige økonomidirektør forstå en række forskellige forretningsmodeller og være bekendt med deres styrker og svagheder.

For at CFO’en i højere grad kan blive en strategisk partner for den administrerende direktør, vil der blive brug for en betydelig indsigt i værdikæden, markedet og teknologien.

Mangler du en erfaren CFO til at føre din virksomhed ind i fremtiden? Benyt dig af Azets' netværk og find den rette leder til din virksomhed. Læs her, hvordan vi kan hjælpe med lederrekruttering. 

Nordens førende

Azets er Nordens førende leverandør af teknologi og services inden for regnskab, løn og HR samt løn- og HR-systemer. Læs mere om, hvordan Azets kan tilbyde assistance inden for økonomi og regnskab.

post author

Om Tonni Nielsen

Tonni Nielsen er uddannet inden for økonomi og regnskab på CBS. Han har mere end 20 års praktisk erfaring som revisor og manager i økonomifunktioner. Tonni har været i Azets siden 2003 og bestrider stillingen som Senior manager.