Tre myter om outsourcing

Økonomi | 19.08.2019

af Azets

Nordiske regnskabschefer og CFO’er kæmper med mangel på tid og ressourcer, og de kæmper med at skabe proaktive og værdiskabende økonomifunktioner. Det viser en undersøgelse, som vi i Azets har gennemført. Men på samme tid er regnskabschefer skeptiske omkring outsourcing og dets muligheder for at uddelegere arbejdet – selvom det kan hjælpe virksomheden med at opnå mere vækst. Den indstilling beror ofte på myter om outsourcing, som dog ikke er berettigede, hvis vi kigger på virkeligheden.

Nordiske regnskabsafdelinger er midt i en overvældende forandring som til dels beror på den hurtige teknologiske udvikling og den øgede globale konkurrence. Det traditionelle arbejde i økonomifunktionen er tæt på at forsvinde, og mens kravene til proaktivitet og strategisk arbejde øges.

Azets har interviewet 101 regnskabschefer i Norden, som alle arbejder i virksomheder med flere end 100 ansatte. Undersøgelsen viser, at virksomhederne kun er kommet halvvejs på deres forandringsrejse. Samtidig har kun hver femte valgt at søge assistance hos en outsourcing-leverandør for at uddelegere alle eller nogle af opgaverne i regnskabsafdelingen.

Outsourcing af regnskab indebærer ikke kun det at uddelegere dele af arbejdet, men også adgang til såkaldt best-practice med effektive processer, automatiserede arbejdsmetoder, moderne IT-systemer og ekspertkompetencer. Så hvorfor er det ikke en selvfølge at overveje ekstern assistance, når det kan løse mange af regnskabschefernes udfordringer og gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige?

Den negative indstilling til outsourcing skyldes ofte, at den økonomiansvarlige fokuserer på, hvad outsourcing kræver samtidig med, at myterne om outsourcing florerer. I Azets er vi overbeviste om, at virksomheder i Norden har meget at vinde på at ændre sin forestilling om, hvad det egentlig indebærer at få hjælp fra en ekstern leverandør inden for økonomi og regnskab. Her gennemgår vi tre af myterne om outsourcing af regnskab.

Myte 1 – Outsourcing indebærer mindre kontrol

Mange regnskabschefer vælger ikke at outsource hele eller dele af sin økonomifunktion fordi de tror, at de mister kontrol. Men det modsatte er faktisk tilfældet. Hvordan ser det eksempelvis ud, hvis medarbejdere opsiger deres stilling eller går på barselsorlov eller ferie? Hvis du vælger at lægge arbejdet eksternt, så er du garanteret bemanding og leverance. Mange gange er det ikke kun regnskabschefen, men hele organisation, der oplever bedre kontrol og adgang til data, når man via outsourcing gør økonomi og regnskab mere transparent.

Myte 2 – Det er dyrere at outsource

Det er svært at fremlægge en nøjagtig pris for outsourcing, fordi løsningerne tilpasses og sammensættes efter virksomheders individuelle behov. Det er ofte en kombination af en række faste priser og timepriser, så du bør vurdere værdien af investeringen ved at spørge dig selv om,økonomisk outsourcing vil være løsningen på din udfordring. Vil du eksempelvis reducere administrationsbyrden, så du får flere ressourcer til at udvikle forretningen, så kan ekspertisen og kompetencer ved outsourcing være den helt rette løsning.

Dertil skal du ikke glemme, at du kun betaler for de ressourcer, du bruger i modsætning til en intern ansættelse. En fuldtidsansat bruger kun omkring 60 % af arbejdstiden på kerneopgaver. Resten af deres tid bruges på fravær, kompetenceudvikling og lignende. Dertil skal du også tillægge en række personaleomkostninger ud over almindelig løn til interne ansættelser som eksempelvis feriepenge, pension, forsikring og personalepleje.

Her kan du læse mere om, hvad en medarbejder egentlig koster.

Myte 3 – ”Vi gør det bedst selv”

Undersøgelsen viser tydeligt, at regnskabschefer har mange udfordringer. De kæmper med at opbygge en moderne økonomiafdeling, som skal fungere som en strategisk og forretningsstøttende del af virksomheden. De er kun kommet halvvejs i mål i forhold til, hvor de ønsker at være. De har ikke tid til at lægge en strategi eller prioritere deres arbejde. Dette indikerer, at ”vi gør det bedst selv”-metoden ikke altid fungerer i praksis. Outsourcing af hele eller dele af økonomiarbejdet er en meget effektiv metode til at opsætte en moderne økonomiafdeling baseret på best-practice samtidig med, at det frigør tid til det proaktive og strategiske arbejde.

 

Hent vores gratis guide og bliv klogere på outsourcing af regnskab og løn

 

Guide: FAQ om outsourcing

 

Gør brug af vores service

Det kan være en fordel for din virksomhed, at I ved, at Azets altid bistår med ekspertrådgivning omkring gældende processer, lønhåndtering, skatter og andre typer af økonomitjeneste. Vores autoriserede konsulenter behandler din virksomheds økonomi professionelt, og kan hjælpe med alt fra regnskab og løn til skat og HR. Kontakt os på tlf. 70 232 232.

Læs mere om regnskabsoutsourcing til Azets

post author

Om Azets

Azets er en international koncern, der tilbyder assistance inden for økonomi, løn, rådgivning og forretningstjenester. Med over 6.500 medarbejdere på tværs af vores kontorer, assisterer vi virksomheder og organisationer i alle brancher og størrelser med at udvikle deres virksomhed og realisere det forretningsmæssige potentiale.